Är ditt barn högkänsligt?

”Jag hör med hela kroppen, jag hör med min hud.”
”Lämna mig IFRED! Jag vill sitta helt ensam, stör mig inte!”
”Det känns inte rätt, jag vill inte. Jag vet inte varför, jag bara vill inte. Snälla säg att jag inte måste.”
”Vilken tid kommer de, om hur många timmar, minuter? Tänk om de inte kommer då?
”Jag kan inte sova, kan du titta till mig om 5 minuter och sen 5 minuter igen…”

 

 

Ifall du har ett högkänsligt barn eller om du själv är högkänslig kanske du känner igen påståenden ovan. Jag har kanske målat upp det blir jobbigt för den högkänslige. Men precis som det finns baksidor finns det framsidor och dessa ljusglimtar är många och strålande. Om vi ändå fokuserar lite på det tyngre scenariot kan det se ut såhär:
Radion spelar på normal volym i köket tillsammans med skrammel och annat bakgrundssorl. Du har lärt dig att stänga ut men ibland blir det för mycket, för mycket ljud, för mycket av allt. Du vill sitta i en bubbla, för dig själv, i tysthet. Någon föreslår att ni kanske ska gå ut, men du vill inte, vill inte möta på det okända, det som kan få din bubbla att spricka. Du stänger in dig, stänger flera dörrar om dig för att sitta tyst i ditt rum. Väl därinne sitter du och tittar på den lösa tånageln. Den som smärtat i flera veckor men som nu håller på att lossna. Tanken att en tånagel eller en tand måste skiljas från din kropp väcker ett starkt obehag. Du vill bara inte. De flesta ”normala” provocerar, pillar extra mycket på sin lösa tand, men aldrig du. Du hatar att tappa tänder. Nu när det gäller tånageln vet du att den måste bort, men du vill bara inte. Det känns i hela kroppen. Alla kanske känner lite så, ibland. Men du känner det jämt, ALLTID. Du känner allt lite extra, du vet att du är känsligare än andra. Just då kanske du känner dig ensam, men det är du inte. Vi är många som är som du, högkänsliga.

Det jag beskriver ovan kanske alla kan känna i sitt liv. Men en högkänslig upplever världen extra mycket, allt doftar, hörs och ÄR mer. Det finns otaliga böcker om ämnet som vuxna kan ta till sig. Plötsligt förstår du dig själv från ett högkänsligt perspektiv. För tio år sedan målades den högkänslige upp som en tystlåten, tillbakadragen och osocial person. Idag är verkligheten en helt annan, den högkänslige människan är mer vanlig än man först trodde och dessutom bär den högkänsliga på en hel del fina egenskaper som är guld värd i vårt samhälle. Tidigare var det inte lika populärt att titulera sig som högkänslig, den röda lampan hos arbetsgivaren tändes direkt. Men vartefter kunskap om högkänslighet och variationerna av högkänslighet blivit mer omtalade så ökar förståelsen. Nu är det dessutom enklare att sålla ut den högkänslige ur dagens överaktiverade samhälle. Med lite självinsikt kan den berörda själv upptäcka att denne inte hanterar all stimulans och all aktivitet som pågår runtom oss. Energin går åt att finna ett sätt att passa in, vara normal.

Det finns många nyanser av högkänslighet. Man behöver som sagt inte vara tyst och tillbakadragen för att vara högkänslig. Periodvis kan alla människor känna av sitt högkänsliga jag, för en minut, för en dag. Men en del lever med det varje dag. Jag tycker inte om att begränsa eller sätta tydliga gränser på begrepp. Likväl vill jag lista ner en del frågor nedan som kan hjälpa dig bedöma ifall du själv eller ditt barn är högkänsligt.
Kom ihåg att frågorna bara är vägledande. Egentligen kan vi alla svara JA på alla frågor, men tänk efter noga. Hur är det med det där obekväma klädesplagget, står du ut eller inte.
Hur reagerar du på stora förändringar egentligen. Ser du mönstret som upprepat sig varje gång det skett något oplanerat? Hur intensivt påverkar förändringar dig eller ditt barn?
Försök svara på frågorna med eftertanke. Stämmer de? Ja eller nej.

# Är lättskrämd.
# Klagar över kliande kläder, sömmar och etiketter mot huden. Föredrar vissa kläder framom andra.
# Tycker vanligtvis inte om stora överraskningar.
# Lär sig bättre genom milda tillsägelser än hårda bestraffningar.
# Verkar läsa dina tankar.
# Använder stora ord för sin ålder, lillgammal.
# Lägger märke till obetydliga dofter.
# Har en underfundig humor.
# Verkar väldigt intuitiv.
# Svårt att somna efter en intensiv dag.
# Klarar inte av stora förändringar.
# Byter gärna kläder ifall de blir blöta eller sandiga.
# Ställer många frågor.
# Är en perfektionist.
# Lägger märke till andras negativa humör.
# Föredrar lugna lekar.
# Ställer djupa, tankeväckande frågor.
# Är väldigt känslig för smärta.
# Besväras av platser med mycket oljud.
# Lägger märke till hårfina detaljer. (Ting som flyttats, förändringar i någons beteende osv.)
# Överväger om det är säkert innan man klättrar högt.
# Presterar bäst när främlingar inte är närvarande.
# Känner saker djupt.

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras.