Det mörka och det ljusa

Tänk på någon genomgod människa du känner. Personen du ser framför dig utstrålar värme och kärlek till tusen. I din värld kan denna person inte göra en fluga förnär, inte ens i tankarna. När du jämför dig själv med denna ikon känner du dig säkert lite sotigare, lite mörkare, ja kanske rent av ond.
Jag sjunger på Leonard Cohens fantastiska låt – The Darkness- och tänker på utopin i att vi tror att vissa människor saknar mörka stunder, dystra tankar. Vi tror att en del människor är 100% goda och felfria. Jag tänker på hur den osanningen skadar oss och ger oss dålig självkänsla. Medvetet eller omedvetet ploppar det upp negativa tankar och under vissa tider på dygnet kan vi bli riktigt pessimistiska. De flesta som ofrivilligt vaknar upp 4 eller halv 5 på morgonen halkar in i negativa tankar. Senare på morgonen kan man med självironi skratta åt sina dystra tankar, det vill säga om man insett att detta negativa mönster upprepar sig och att det är helt normalt. Men alla kan inte skratta åt sina dystra tankar, alla ser inte självironin i att tankarna bara drabbar dig själv.

Jag har läst en hel del biografier om människor som i vår samtid bär en osynlig gloria. Inte kan väl Dalai Lama ha en endaste ond tanke, eller kan han? Jag vill gärna citera Dalai Lama där han sammanfattar allt detta med gott och ont på ett bra sätt.

Negative thoughts and emotions undermine the very causes of peace and happiness. In fact, when we think properly, it is totally illogical to seek happiness if we do nothing to restrain angry, spiteful, and malicious thoughts and emotions.

Det är bara att inse att ibland dyker det upp dystra tankar, de dyker upp för att du ska inse vilken förmåga du har att svänga saker till det bättre. De finns där för att du ska inse att du alltid har ett val och att du är den enda som kan svänga på situationer. De finns för att du ska utvecklas!
När jag inledde texten tänkte jag inte alls på att citera någon, men när jag inte fann rätta orden för att avsluta texten kom jag ihåg att Dalai Lama behandlat ämnet, förstås. Däremot fick jag inget svar på min direkta fråga, har han någon mörk sida? Jag tror citatet i sig självt innehåller svaret!

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *