Dotterns förklaring gav mig gåshud

Barn kommer hem med tingeltangel dagligen. Ibland uppskattat, ibland kanske litet för mycket av den kreativa kvantiteten.
-Nämen, vad fint! Svarar väl de flesta vuxna med mer eller mindre entusiasm. Jag inbillar mig att jag försöker vara uppmuntrande och exalterad över mina barns kreationer, jag minns ju själv hur viktigt det var, att få skapa.

På sista tiden har min yngsta dotter kommit hem med alldeles underbara skapelser. Jag menar det verkligen. Det finns en sorts närvaro, en övervägd balans som fängslar mig. Jag försöker att inte analysera och kategorisera hennes arbete, undviker att tjata sönder frågan ”Vad har du ritat här då?” Det behövs inte förklaringar till allt, ibland får ju något vara orört vackert utan förklaring. Men just EN av målningarna stack ut extra mycket, där fanns något speciellt. Väl hemma så föreslår jag att vi kan ju rama in konstverket. Hon ställer sig stolt framför sin tavla, håller handen på den. Jag fotograferar och genom linsen ser jag hennes finurliga leende. Hon vill säga nåt om tavlan. Så jag formulerar en fråga utan ramar och begränsningar ”Vad vill du säga om tavlan Eloise?”
Hennes förklaring gav mig gåshud.
Jag skiftar om kameran i filmläge och ber henne upprepa det hon just sagt:

En kraft! Jag har ritat kraften.
Den strålar ut i alla regnbågens färger.
Den börjar i mitten, vi är alla i mitten, i kraften.
Kraften som finns inne i oss, alla.

Hon försöker förklara det uppenbara igen, med färre ord. Det är så självklart.
Kraften är så viktig för oss, att ge den plats, att begripa och göra synlig.
Tack fina Eloise för att du ger mig gåshud, för att du har sån kraft och kan stråla ut din kärlek.
Jag önskar så innerligt att ingen liten blir ohörd, att vuxna lyssnar och tar till sig.
Det finns så mycket att uppskatta, att ta till sig om vi kan åsidosätta vår syn på vem som lär vem.
När det kommer till inre skönhet och visdom, då lyssnar jag hellre till barnens sanningar.

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *