Fullmånens påverkan

foto Evelina Lindahl – Degersand 2016

 

Känner du av det? Oron i kroppen, rastlösheten eller den extra energin?
En del känner av det, andra inte. Men det är helt klart att månen påverkar oss. Och om du lär dig känna av energierna kring fullmånen så kanske din vardag får ett bättre flyt, du får bättre förståelse för varför du upplever allt lite starkare kring fullmåne. Det är flest kvinnor som pratar öppet om sin sömnlöshet, eller andra känningar kring fullmåne. Kan det vara så att kvinnor reflekterar mer över sin kropp tack vare menscykeln som tydligt påverkar kroppen? Hursomhelst är naturens och universums påverkan på oss alla större än vi vill medge.


I upptrappningen till fullmåne brukar jag iallafall bli extra kreativ, men också extra känslig,
extra lättpåverkad. Det är som om fullmånen skalar av vårt yttre skinn och gör oss mer sårbara.
Nutidens människa har inget medvetet förhållande till månen, inte på samma sätt som forntidens. Men våra kroppar
reagerar, partiklarna i vår kropp känner av månen på samma sätt som tidvattnet gör. Vi är kroppar av denna jord,
fyllda med samma mineraler och ämnen som materian i vårt universum. Vi är också själar med en längtan efter det icke jordiska.

Om du likväl inte känner av något själv kan du iallafall betrakta din omgivning. Ser du någon skillnad på barnens humör eller aktivitet? Blir husdjuren annorlunda? Var det inte extra mycket irritation i bilkön på eftermiddagen, tutande och höttande med långfinger?
Med vetskapen att månen faktiskt påverkar oss så kan det vara kul att studera omgivningen. En helt ny värld öppnar sig om man vågar kliva in i den och undersöka.

Så vad kan vi göra åt detta fullmånefenomen, hur kan vi bli vårt bästa under fullmåne? Här är mina tankar.
1. Utnyttja kreativiteten. Inse att du kommer att flöda av energi två dagar innan och två dagar efter. Se till att ta tillvara på energin på ett, för dig, kreativt sätt.
2. Acceptera kaoset, förstå att alla inte kan ta tillvara på det goda. Acceptera att en del människor visar frustration öppet. Då kan du le åt deras beteenden för du har en förståelse för deras uttryck. De är helt enkelt påverkade av månen. Ja, de är litet mångalna.
3. Oavsett om det är meditation, yoga, dans eller någon annan aktivitet som ditt hjärta brinner för, samlas med andra likasinnade. Människor som samlas kring sitt intresse under fullmåne är mer benägna att sammanstråla i nya tankebanor. De goda energierna smittar lättare av sig och upplevelsen kan leda till något nytt och innovativt.
4. Om du likväl inte kan acceptera kaoset, gör nåt åt det. Rensa! Det kan vara svårt att rensa för just denna period så är suget efter sött och salt och annan skräpmat extra stark. Så en kroppslig detox kan vara bra att utföra under fullmåne, invärtes eller utvärtes. Grönt och rent till insidan och eventuellt peeling med saltbad för kroppen.
5. Tänk på forntida människor och alla ritualer som utövades kring fullmåne. Kanske du också behöver en ritual? Samla familjen kring en lägereld eller hitta på en egen ritual för att visa uppskattning för naturen och livet.

6. Eftersom det flödar så mycket av energi kring fullmåne, varför inte dela med dig! Meditera och känn hur du från ditt hjärta sänder en ljusstråle av kärlek till nära och kära, till någon behövande, eller varför inte lite helande kraft till jorden. Det är många som mediterar kring fullmåne just för att finna lugnet i sin kaotiska tillvaro, men också för att dela med sig av sin energi i helande syfte. Gör det ensamt i fullmånens sken, eller med levande ljus när molnen skymmer. Det går precis lika fint att meditera tillsammans i grupp eller var för sig. En variant jag brukar prova är att samla några hjärtevänner i meditation fast på var sitt håll. Vi sitter alla hemma, var för sig, men vi känner ändå av varandras närvaro. Mäktigt och fint!

 

Om fullmåne perioden är för mycket för dig så lyssna till dig själv. Gå in i dig själv och tillåt dig själv att vara ensam. Trösta dig med att vid nymåne är effekten det motsatta. Utmattad kan du vinka farväl till fullmånen ikväll och invänta lugnare tider.

 

Ha nu en fin fullmåneperiod, ta tillvara på nuet och välj enligt kroppens och själens inre längtan!

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras.