Kropp & Själ i radio P1

Kropp & Själ-redaktionen Foto: Mattias Ahlm, SR

Diskuterar vi verkligen vad en SJÄL är,

eller skrapar vi bara lite på ytan för att undvika den stora djupa frågan?

Jag kastar mig över de flesta böcker och material jag hittar som berör personlig utveckling, självhjälpsböcker och motsvarande. Under en tid i mitt liv ville jag bli psykolog, nu nöjer jag mig att vara påläst och nyfiken.
Det finns en hel del utbud för vuxna, men enligt mig saknas det material som är lämpat för barn. Vilket är konstigt, för om du tänker efter, visst tänkte du frågor i stil med – VARFÖR TÄNKER JAG JUST INNE I MIN KROPP – när du var liten?  De vuxna jag pratat med erkänner oftast att de gått med sådana tankar som liten. Men att de på något sätt inte kommit till ro med svaren och nöjt sig med att placera frågan bland andra liknande olösliga frågor som ”ÄR UNIVERSUM OÄNDLIGT”.
Visst är det tråkigt att vi slutar filosofera kring dessa frågor när vi inte får ett 100% svar. Det kanske ligger i vår kultur att vi måste ha ett definitivt svar på våra frågor och därför undviker vi att diskutera frågorna ovan eftersom vi har den inställningen ”att det likväl inte går att finna ett svar”. Men tänk om det ändå är viktigt, att vi finner ett svar som för oss känns riktigt, ett svar som inte behöver likna någon annans svar. Tänk om vi ändå kunde dyka in i universums oändlighet och själens mysterium och komma ut med en fantastisk upplevelse och en fin tanke, en bättre förståelse för frågan och oss själva?

Här är en ny radioserie jag tänkte hålla ögon och öron öppna för. Jag väntar spänt på om de kommer att diskutera själens mysterium, med frågor som vad en själ är och vilken form och möjlighet besitter en själ. Jag hoppas på en djupdykning och jag hoppas på att barn också får vara med i diskussionerna. Att de inte bara tar upp den kemiska, mätbara och vetenskapligt 100%-igt bevisat fakta. Jag hoppas!

här kan du bekanta dig mera med P1 radioprogram Kropp&Själ

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *