Rätt stämning för skapande

Det ska va mörkt, vemodigt med ångest och sorg. Då kickar kreativiteten igång.

Efter ett tag börjar jag se ett mönster. Arbetsdagen i ateljén ser olika ut från dag till dag även om uppgifterna kan vara desamma. Allt runtomkring påverkar. God sömn eller dålig sömn, sol eller regn. Men vissa omständigheter och situationer kan man faktiskt arrangera själv. Har nån prövat på att storflina åt sig själv, framför spegeln, som det första du gör på morgonen. Läste det i en bok nån gång, att det skulle ge mig en bra start på dagen och ett fint flyt för resten av dagen. Dessvärre finns det nog inget ”one size fits all”. Jag ska iallafall inte flina åt mig själv i spegeln på morgonen. Jag vill och behöver få vara lite surmulen, jag hävdar att det är bra för mig.

När jag sätter mig ner för att illustrera är det allt annat än muntra toner och glatt pling jag vill höra. Nej, jag vill höra nåt melankoliskt och dystert. Det ska vara vemod, ångest och sorg i sångtexten. Tonerna får förvisso vara lite,  men bara lite, muntra med lagom avhållsamhet. Så mina säkra kort när jag ska sätta mig ner för att illustrera blir Leonard Cohen och Melissa Horn. Sen kan jag inte låta bli att spela Bo Kaspers fantastiska album ”du borde tycka om mig”. Den har precis den ensamhet och utsatthet jag behöver för att komma mig framåt i mitt arbete. Tack underbara artister för att ni skriver så vackert melankoliska texter. Tack för sorgen, nedstämdheten och ångesten. Tack för att ni sjunger om er sårbarhet, ert mörker och er olycka. TACK!

ior

…och tack Ior för att du är den du är!

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *