TURISTER – Vi ses väl på onsdag?

 

 

Allt kommer att vara över snart, men vill vi släppa taget sådär bara?
Några föreställningar kvar, om en vecka kan det vara över.

 

”Heureka, jag har hittat den. Boken om de bortglömda Mauseviterna”. Med hängselbyxor, skjorta och gubbkeps hoppade jag ur ett bibliotek (låda) och förkunnade denna upptäckt till bibliotekarien.
Det var nog denna gång jag förstod hur kul teater är, att jag älskar skådespel. Tidigare hade skådespel karriären kantats av bockarna bruse och julevangeliet.
Ni gissar helt rätt, jag var en väldigt liten professor när jag utropdade Heureka, men ordflödet, passionen och rollen tog jag på största allvar. Tänk att jag ännu minns inledningsrepliken.
Mitt intresse för skådespel fanns från riktigt liten, mamma delade den passionen. Jag kände mig riktigt levande på revygolvet, bakom scenen, sjungandes, dansandes i landsbygdens skogar. Idag känns scenen på Taklax UF lokal lika verklig som om det var igår. Jag känner en stor tacksamhet till alla som gav sitt allt på revygolvet. De återkommande karaktärerna som fick vuxna och barn att skratta år efter år. Vilka briljanta alteregon som föddes på revyscenen. Det var ju inte samma mamma och inte var det kompisens pappa heller.
Sen kom den kvinnliga regissören in i bilden, strax innan premiär. Ändrade om och fick kulisserna att muttra. Men slutresultatet blev alltid mycket bättre med hennes vägledning, de motvilliga vek sig.
Tidvis falnade revyintresset i bygden, det blev helt enkelt för mycket för bygden och eldsjälarna att hålla vid liv. Då tog man fram en sparad VHS kasett, märkt med Taklax Revy, gärna av årgång 90-tal. Man blickade tillbaka, samlade sig. Eller så tog vi oss till Vasa teater och kröp ner i de något mer bekväma fåtöljerna, i jämförelse med plaststolarna i UF-lokalen.

Bilderna bleknar i bakspegeln,  men lusten finns kvar. Därför sökte jag till musikalen ”Sound of Music” för snart ett år sen. En musikal som väcker så starka känslor, sådan stor lust att få vara med, bidra och ge. Det gick över förväntan, jag fick stå på scen, i två roller dessutom. Sjunga klassiskt, solo, dansa lite och agera. Tomheten efter att allt var över var märklig. Går livet vidare? Utan att ropa särskilt länge efter en livboj så kastades manuset ”Turister” i mina händer. Hjälp vad dyster, vad mörk! Så långt ifrån glamour, romantik och humor som musikal och revy kan ge. Skådespel i det yttersta, hur ska det gå?

Nu när premiären är avklarad kan jag bara vara otroligt nöjd. Jag kan verkligen tänka mig att utmanas på detta sätt, om och om igen. Möta andra motspelare med samma längtan efter långa påfrestande monologer. Vi står alla i en konstant närvaro på scen, vilket är otroligt påfrestande. Jag hinner aldrig ladda om bakom kulisserna eftersom jag aldrig går av scen. Rätt känsla och rätt uttryck ska alltid finnas där mellan ljuskäglorna. Ändå är det kul, speciellt utvecklande om någon agerar spegel mot en. Publiken ger mycket mer än de tror. Man kan läsa av deras energier, känna in deras sinnestämning när de sitter så nära. Ingen föreställning blir den andra lik, det finns alltid små variationer. Alla ser olika saker, begriper på sitt individuella plan. Men helheten ska vara hel, inte splittrad. Helheten ska gå att greppa, förstå på ett övergripande sätt, annars har vi misslyckats helt. Samtidigt är vi skådespelare låsta vid manuset, den ursprungliga texten. Vi följer regin och det uttryck som förväntas av oss. Blev det rätt nu, för den stora massan? Blev det rätt för damen längst fram på raden? Ser han som sitter längst bak?

Nu några dagars vila, sen är det dags igen. Veckan innan övade vi varje kväll. Alla amatörskådespelare likadant. Först sitt vanliga jobb till fyra eller fem. I mitt fall hämta hem barn, fixa godtycklig mat, ge litet av min fjuttiga tid och sen klockan 17:30 sätta sig i bilen och ta sig till teatern, öva till klockan ”Gonatt”. 8 dagar i sträck innan premiär. Det känns så otroligt skönt med två kvällars vila, ändå längtar jag dit. Vi ses väl på onsdag?
Boka biljett här

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *