Vägen till eget förlag

I ett tidigt skede, innan jag ens börjat med boken, kontaktade jag några förlag i Sverige. Jag ställde frågor och fick svar som jag inte var nöjd med. Det jag störde mig mest på var;
1. Författare skriver text – En illustratör från förlaget gör bilderna
2. En författare inom själva förlaget skriver – En illustratör utifrån väljs för illustrationer
Kombinationen författare OCH illustratör intresserade inte de förlag jag kontaktat. Och det är just den kombinationen jag föredrar, författare och illustratör i samma paket.
Min iver att marknadsföra mig till förlag falnade snabbt. Visst fanns det förlag som visade intresse men det vilade alltid en känsla av att de kommer att stoppa käppar i mitt ivrigt rullande hjul. Byråkratin avskräckte mig och nu djupdyker jag i möjligheterna att starta eget förlag. Vilket passar bra då jag har flera böcker som jag vill ge ut, inte bara serien om Elfina. Långtidstänk och starka framtidsvisioner driver mig framåt då jag träget läser mig på och ringer runt. Det bor en liten entreprenör i oss alla. Som designer, konstnär, artist och illustratör är det ytterst nödvändigt att hantera marknadsföring. Så jag lägger penslar och pennor åt sidan några dagar och kopplar på min lite rostiga vänstra hjärnhalva. Nu krävs lite analys, matematik och logik för att dra rätt slutsats gällande hur mitt förlag ska ta form.

Hittade dessutom en bra kvällsbok på biblioteket ”Konsten att ge ut böcker på eget förlag”. Mitt i prick!

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *