Josephine die Sängerin – Vad döljer sig i lådan?

Nu sitter jag djupt försjunken i min stipendium ansökning. Jag gräver efter projekt som ska visa att min nya bana som barnboksförfattare är helt riktig.
Det mesta jag snubblar över är skisser på möbler, planritningar, interiörjobb och grafiska planscher. Men så hittar jag Josephine. Hon representerar min litet galna sida. Sunt galet!
I år får hon placeras först i högen av arbetsprov. Jag minns hur jag läste novellen om Josephine die Sängerin – oder das Volk der Mäuse, om och om igen.
Jag kände tydligt hur Franz Kafka beskrev en instängd själ, ensam med sin förmåga, betraktad av omvärlden med respekt och avsky. Det rymdes så mycket tolkningar av Josephine, men var säker på en sak, hon var instängd. Att hon bär förmågan att sjunga fick mina tankar att vandra till min gamla speldosa. Långt innan min era var speldosan en attraktion att samlas kring, barn som vuxna. Men hur såg Josephine ut? Franz Kafka beskriver henne som skör och bräcklig, något som måste beskyddas. Ja, idén är klar. Josephine ska bo i en speldosa. Skisserna tar vid och jag ser tydligt hur hon ser ut, sorgsen och ensam med tillknäppt mun som när den öppnas ger ifrån sig lugna men höga toner. En sopran.
En mycket tilltufsad barbiedocka blir utan hår, får nytt ansikte och jag syr en militant galablåsa till henne. Hennes nya hår växer ut som en krona på huvudet och fortsätter ut i två flätor.
En gammal skrivmaskinslåda byggs om. Josephines speldosa. Lådans skal får en patina som ska likna gamla skrivblad med vacker handstil i guld.
Du öppnar lådan.
En ljus/rörelsedetektor triggar igång en sopranröst inuti lådan, en liten högtalare ljuder ut Josephines sång. Lådan stängs, allt blir svart och ljudet dör ut.
Ljuset ger liv till sången, ger liv till den instängde.Inne i lådan har jag programmerat ett ljudkort, en loop som snurrar så länge den lilla detektorn i lådan registrerar ljus.
Jag älskar verkligen den här lilla lådan med Josephine, hon har litet av allt i sig som jag behärskar. Hoppas hon inte framstår som för oseriös, för den som läst Kafkas novell om Josephine vet att Josephine är inget fenomen man skrattar åt. Jag menar allvar!
josephine2

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras.