Barn och MEDITATION

BARN BEHÖVER DET!

Behovet är stort, barn behöver finna lugnet i denna överstimulerade värld.
Däremot tror jag att barn lättare kan släppa taget och verkligen slappna av när tillfälle ges, värre är det väl med oss vuxna.
Jag vill då inte bli placerad i gruppen, det var bättre förr. Jag vill inte heller jämföra min barndom med mina barns.
Ändå gör jag det, funderar på stunderna jag fick för mig själv. Det var stunder utan TV och dator som jag minns med glädje.
Jag släpade ut mina dockor i tältet eller husvagnen, lekte, färgade håret, klippte håret… oups!
Blev jag för ensam sökte jag upp någon att leka med, inga problem. Då fick jag knalla över till grannen eller rulla runt rätt kombination av telefonnummer till min bästa kompis.
Men jag minns inte att jag hade tråkigt för mig själv och jag har förstått att jag sedan liten suttit trallande nöjd för mig själv.
Skulle jag däremot vara liten idag är jag säker på att jag inte skulle vara lika trallande nöjd med tillvaron, speciellt om de vuxna runtom mig inte gav mig lugn och ro.
Och det är svårt att finna lugn och ro idag när allt finns så nära, så plötsligt inpå oss. Allt finns tillgängligt på en och samma gång.
Hur ska vi då ha tid att reflektera över oss själva, tänka våra tankar ostörda och mogna i oss själva. Hur blir det med självbilden om vi blir överstimulerade?
Vi är förstås alla olika, någon klarar av mycket på en gång och andra vill bara krypa ner under täcket. Alla borde leva sina liv efter sådana de är innerst inne i själen, lugn eller livlig.
Men vet du egentligen vem du är innerst inne, om du inte fått tid för att reflektera över det?
Hur många kör inte slut på sig själva för att de tror de hanterar många saker samtidigt men innerst inne vill själen bara ha lugn och ro.
Vet du om du är en lugn eller en livlig själ? Om du skalar bort omgivningens förväntningar och stimuli, vem är du egentligen?

Så hur lär vi ut YOGA, MEDITATION och AVSLAPPNING till våra barn? De som vill vara på den säkra sidan tar upp yoga som en idrottsform, en massa rörelser i kombination med andning. Med risk för att yoga blir en prestationssport där målet är att bli så duktig och vig som möjligt. Själv tycker jag vi har för mycket av sådana aktiviteter för våra barn. Så i mina funderingar kring hur vi ska lära ut t.ex. yoga till våra barn inkluderar jag helst en ”komma i kontakt med dig själv” övning. En övning som aldrig kan bli rätt eller fel. En övning som inte går att mäta i duktig eller dålig. En övning där barn ska få hälsa på sin själ. Det är det meditation egentligen handlar om, att komma i kontakt med sin själ.

Se på riktigt små barn, jag tror de har fullkomlig kontakt med sin själ. Det syns i deras ögon. Men vartefter tiden går omformas vi alla att passa in. Och ju mer stimuli och oro vi har runtom oss desto längre bort från vår själ hamnar vi. Tänk på någon vuxen som du vet haft en orolig uppväxt under sin barndomstid. Det krävs mycket för att det barnet ska finna trygghet och ro som vuxen, en del klarar det andra inte. Därför tycker jag att vi bär ett social ansvar att lära ut avslappning och meditation i skolor, för att ge alla barn en chans att få slappna av och känna sig trygga i sig själva.

Evelina Lindahl

Leave a Reply Text

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *